U zult ongetwijfeld gelezen en ook gezien hebben dat op het onderhoud van het openbaar groen in ons dorp flink bezuinigd wordt. Al het onderhoud wordt in de wijken alleen nog maar op het niveau ‘sober’ gedaan. Kortom, alleen nog maar een paar keer per jaar grasmaaien en af en toe een snoeibeurt van de struiken en bomen. Waar nog gerenoveerd wordt, zoals nu op de groenlob aan de kant van het Koningserf, wordt minimaal geïnvesteerd.

Al het overige werk wordt door de gemeente niet meer gedaan. Dit betekent dan ook dat het aangezicht van de wijk snel achteruit kan gaan wanneer wij als bewoners niet bereid zijn om ook de handen uit de mouwen te steken. Dit is ook wat de gemeente van ons als bewoners verwacht.

Als wijkvereniging vinden wij dat een goed en regelmatig onderhoud noodzakelijk is om de wijk er leuk en gezellig uit te laten zien. In feite een voorwaarde om hier fijn en prettig te kunnen wonen. We doen dan ook een dringend beroep op alle bewoners om hieraan mee te werken. Dit is geen taak van alleen de wijkvereniging of het bestuur, maar van iedereen in de wijk.

Wat houdt dit nu eigenlijk in? In feite niet meer dan meehelpen dat het openbaar groen er net zo bij blijft liggen zoals u ook uw eigen tuin wilt hebben. We moeten dit openbaar groen zien als verlengstuk van de eigen tuin waar we dan met z’n allen plezier van kunnen hebben. In je eigen tuin wil je ook geen rommel hebben liggen, dat ruim je even op. Groeit er onkruid, dan schoffel je dat ook op z’n tijd. Hetzelfde geldt voor al het groen in de wijk. Alleen dan houden we het netjes en prettig voor onszelf en voor elkaar.

Nu lijkt het misschien een enorme opgave om “al dat groen van de gemeente” (van ons allen dus) er ook nog bij te moeten doen. Wanneer dit op de schouders van slechts eenpaar mensen terechtkomt zou komen, dan wel ja. Maar als iedereen meehelpt om “ons groen” er netjes bij te laten liggen, dan valt het best mee: veel handen maken licht werk. Aan iedere bewoner dan ook de oproep om mee te helpen. Wacht niet tot uw buurman begint voor u zelf de handen uit de mouwen steekt, maar neem (vooral) zelf het initiatief.

Vraag de buren om te helpen als dat nodig of handig is. Samen aan de slag gaan kan ook best gezellig zijn.
Bij een aantal zaken zal het bestuur het initiatief nemen om onderhoud op te starten. Dit is bijvoorbeeld bij de net gerenoveerde Kuil aan de Bram Streeflandweg. Daar verzorgt de aannemer nog een aantal onderhoudsrondes, maar moet ook de wijk daar per jaar 3 schoffelbeurten voor doen. Deze worden dan ingepland en naar de omwonenden aangekondigd.

Het bestuur

Geschreven door Rene Landman