Inbraak preventieavond Gemeente Renkum (dinsdag 13 december)

Met name in Oosterbeek is er een toename in het aantal woning inbraken. De politie en de gemeente organiseerde daarom samen een inbraakpreventieavond op dinsdag 13 december, van 19.30 tot ongeveer 22.00 uur in het gemeentehuis. Uiteraard is was deze avond niet alleen voor inwoners uit Oosterbeek bedoeld. Ook voor alle andere dorpen in de gemeente.

Het CCV
Door een vertegenwoordiger van het “Centrum voor Criminaliteits-preventie en veiligheid” werd aan de hand van zowel landelijke als lokale voorbeelden gekeken naar de meest voorkomende vormen van inbraak en welke “fouten” mensen nog veel maken. Focus op het correct sluiten van deuren en ramen, maar ook de inrichting van de direct omgeving rond een woning. Al deze aspecten werden met voorbeelden omschreven en welke mogelijk (vaak eenvoudige) oplossingen er zijn om deze uit de weg te gaan.
Inbraakpreventietips:

 • Sluit ramen en deuren goed af, vergeet vooral niet het wc-raampje.
 • Laat geen sleutels in sloten zitten.
 • Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Dit is te herkennen aan het ‘SKG’-keurmerk, voorzien van 1,2 of 3 sterren.
 • Gaat u weg? Laat niet zien dat u weg bent. Plak dus geen briefje op de deur.
 • Zet ladders, vuilcontainers en andere dingen waarop geklommen kan worden weg.
 • Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt.
 • Maak van uw woning geen etalage. Laat bijvoorbeeld geen laptop op tafel staan die van buitenaf goed is te zien.
 • Laat met behulp van schakelklokken de verlichting aan- en uitgaan. Denk hierbij aan een lampje op de eerste verdieping.
 • Schaf voor kostbaarheden en waardevolle documenten een inbraak werend kastje aan.
 • Inbrekers hebben een hekel aan schrikverlichting, een woningalarm,
  een grote hond en oplettende buren.

Politie
Een aantal van onze wijkagenten was aanwezig op deze avond en De politie werkt hard om woninginbraken tegen te gaan. Daarbij is informatie van inwoners erg belangrijk. Hoe meer informatie de politie heeft, hoe beter dit voor het onderzoek en des te meer zicht op mogelijke daders.

Bent u getuige van een woninginbraak? Bel dan direct 112.

Ook wanneer u wat verdachts in de buurt ziet, bijvoorbeeld een verdacht persoon in uw buurt of een auto die u meerdere malen doelloos ziet rondrijden, bel dan vooral 112. Het is hierbij belangrijk dat u de politie zoveel mogelijk informatie geeft:

 • Locatie
 • Kenmerken mogelijke dader(s), zoals man, vrouw, lengte, haarkleur, soort en kleur kleding
 • De eventuele vluchtrichting
 • Omschrijving van het eventuele vervoermiddel
 • Kenteken
 • Film of fotografeer met uw mobiel! Samen met u kan de politie de daders op heterdaad betrappen!

Voor meldingen waarbij de komst van de politie niet direct noodzakelijk is, kunt u bellen naar 0900 8844.

WhatsApp groepen
Overal in Nederland maken steeds meer inwoners gebruik van de applicatie WhatsApp op hun smartphone om hun buurt of wijk veiliger te maken. Buurtbewoners kunnen elkaar namelijk via WhatsApp attent maken op zaken die spelen in de buurt. Ze kunnen samen een oogje in het zeil houden en sneller verdachte situaties melden bij de politie. In de gemeente Renkum zijn er inmiddels 20 WhatsApp Preventiegroepen. Gemeente en politie juichen het initiatief van een WhatsApp-groep van harte toe.

De vraag of de politie ook actief deel kan gaan nemen aan de WhatsApp groepen in de eigen wijken, wordt met goede rede afgewezen. Voor de politie is het namelijk van belang om de juiste prioriteit aan meldingen te kunnen geven, dit kan alleen als meldingen via het centrale punt binnen komen. Bel daarom altijd met 112 bij verdachte situaties en houd elkaar op de hoogte van de situatie via de app.

Wat is een WhatsApp Preventiegroep?
WhatsApp is een applicatie (app) voor uw smartphone. U kunt met WhatsApp op uw mobiel meerdere personen tegelijkertijd een bericht sturen wanneer u een WhatsApp-groep aanmaakt of deel uitmaakt van zo’n groep.

Hoe gebruikt u een WhatsApp-groep?

 • Alleen de beheerder van de WhatsApp-groep kan mensen toevoegen aan de groep. Wanneer u zelf een WhatsApp-groep creëert, bent u automatisch de contactpersoon van deze groep.
 • Als u zelf wordt toegevoegd aan een WhatsApp-groep, heeft u altijd de controle over uw deelname. U kunt in een groep blijven of een groep verlaten wanneer u maar wenst. Onthoud wel dat de contactpersoon van de groep als enige de mogelijkheid heeft om mensen (opnieuw) toe te voegen.
 • Ziet u iets verdachts in uw buurt? Gebruik dan de SAARvolgorde:
  S = Signaleer
  A = Alarmeer de politie via 1-1-2
  A = App naar de deelnemers in uw WhatsApp-groep om uw waarneming bekend te maken. (Vermeld ook of er al iemand naar 1-1-2 heeft gebeld.)
  R = Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de verdachte persoon.

Houd de veiligheid in de gaten. Het is niet de bedoeling dat u voor eigen rechter gaat spelen.

Harm Giezen

Geschreven door Harm Giezen