Op woensdag 11 november was het weer zover, Sint Maarten.

We boften enorm met het weer en de opkomst was enorm. Veel kinderen met mooie lampionnen.

Vanaf 18:15 konden de kinderen verzamelen bij de welbekende carport. Hier konden ze een beker ranja of warme chocomelk krijgen en voor de ouders was er koffie en thee met een koekje. Om 18:30 werd de optocht “geopend” door Riëtte waarna de kinderen allemaal via verschillende kanten de wijk in gingen.

Vanaf de carport hoorden we de diverse liedjes die gezongen werden en dat klonk prima. Wat een enthousiasme!! Zo rond 19:30 was iedereen de wijk door geweest.

We kunnen terugkijken op een geslaagde avond, helaas waren er dit jaar weer wat minder deelnemers vanuit de wijk dan de voorgaande jaren.

SpeculaastaartGevulde-Speculaastaart

Taart voor 10 à 12 personen.

  • Boodschappenlijstje:
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 175 g donkerbruine basterdsuiker
  • 175 g boter, in blokjes
  • 1/2 el speculaaskruiden (zie tip)
  • 2 el melk
  • 300 g amandelspijs
  • 1 ei, plus 1 eidooier
  • 50 g blanke amandelen om te garneren
  • bloem om te bestuiven
  • Extra nodig: ronde springvorm (doorsnede 24 cm), ingevet.

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 175°C. Kneed in een kom het meel, de suiker, de boter, de speculaaskruiden, de melk en een mespunt zout tot een soepel deeg.

Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten. Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Snijd een helft van het deeg in plakjes en verdeel ze over de bodem van de bakvorm. Duw de naden goed aan zodat de hele bodem is bedekt. Verbrokkel de amandelspijs in een kom. Klop het ei los en roer het door de spijs. Kneed door tot het smeuïg is. Verdeel de spijs over de bodem in de vorm.

Rol de andere helft van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap die zo groot is als de bakvorm. Leg de lap deeg op de spijs. Klop de eidooier los en bestrijk de taart ermee. Druk de amandelen in de bovenkant van taart en vorm er bloemetjes of patronen mee. Bak de taart in de oven in ca. 40 minuten gaar. Laat afkoelen en haal uit de vorm. Snijd in punten.

Bereidingstijd: ca. 20 minuten, plus 30 minuten rusttijd. 40

Kerstboomkoekjes

Voor 20 stuks heb je nodig:

  • 100 gram bloem
  • 100 gram zelf-rijzend bakmeel
  • 90 gram lichte bastaardsuiker
  • 3 verkruimelde anijsblokjes
  • mespunt zout
  • 1 ei
  • 120 gram boter of margarine.

Met zelfgebakken koekjes is de kerstboom pas echt gezellig versierd. Het is wel een hele kunst om al die lekkernijen tot Kerst te laten hangen.

Bereidingswijze:

Bloem mengen met zelfrijzend bakmeel, suiker en zout.
Ei los kloppen en helft ervan door het bloemmengsel roeren. Boter hierin met twee messen erdoor snijden tot korrelig deeg, daarna met een koele hand tot soepel deeg kneden.
Deeg in plasticfolie wikkelen en 30 minuten in koelkast laten rusten.
Oven voorverwarmen op 170 graden C.
Deeg uitrollen tot circa 3 mm dikke lap.
Uit deeg koekjes uitsteken of -snijden. Aan bovenkant (met een dik rietje) een gaatje in het koekje maken.
Koekjes met tussenruimte op de balplaat leggen en met een losgeklopt ei bestrijken.
Koekjes in het midden van de oven in circa 20 minuten goud-bruin en gaar bakken. Koekjes direct voorzichtig lossteken en op rooster laten afkoelen.
Lint door de gaatjes halen en de koekjes opgangen.

Serveertips

Je kunt de koekjes na het bakken ook versieren met glazuur, snoepjes en musket. Je hoeft de koekjes dan, voor ze de oven ingaan, niet met losgeklopt ei te bestrijken.

Geschreven door Riëtte Wolsing