Einde aan de oliebollen actie

oliebollenIn de afgelopen jaren is het een traditie geworden om vanuit de wijkvereniging op 31 december oliebollen te bakken. Voor een schappelijk bedrag konden wijkbewoners heerlijke verse “wijkbollen” kopen. De opbrengst van deze actie kwam ten goede aan de wijkvereniging, de laatste jaren werd dat bedrag speciaal gereserveerd voor de KidsClub van onze vereniging.

Nu is de wijkvereniging niet de enige vereniging die in de laatste dagen van het jaar met oliebollen bezig is, bijna iedere zichzelf respecterende organisatie is aan het bakken geslagen. Dit merkten we duidelijk aan de gestaag afnemende bestellingen.

Doornenvogel nr 4 2015omzettennaarpdfVanuit het bestuur hebben we dan ook het besluit genomen om met de oliebollen actie te stoppen. De paar euro die het nog opbrengt staat niet in verhouding met een dag lang doorwerken in soms ijzige kou.
Voor diegenen die wat senti-menteel worden bij dit bericht hiernaast het wijkrecept om zelf de wijkbollen te kunnen bakken. Veel plezier, eet smakelijk en… voorzichtig met het hete vet en met het vuurwerk!

Recept…

Voor 1 emmer beslag (+/- 60 oliebollen):

  • 3 pakken Koopmans oliebollenmix
  • 1 l water (7 dl uit kraan, 3dl gekookt)
  • ½ l bier (kamertemperatuur)
  • 250 gr rozijnen gewassen
  • 250 gr krenten gewassen

Goed door elkaar roeren en bij de radiator / het rooster van de heteluchtverwarming tot dubbel volume laten rijzen.

Frituurpan met verse zonnebloemolie (géén frituurvet, dat geeft een vies wit laagje op de bollen) tot 180C opwarmen.

Met ijsschep (eerst in water dopen) bolletje beslag in frituur laten glijden.

± 6 minuten tot de oliebol goudbruin is.

  • Verdere benodigdheden:
  • goed geschrobde emmer voor het beslag
  • vergiet en keukenpapier om de net gebakken bollen uit te laten druppen
  • zonnebloemolie
  • ijslepel
  • kan of grote maatbeker met water voor spoelen ijslepel

Geschreven door Rene Landman