Zwerfafval of zwerfvuil is al het afval dat rondslingert op straat, in de berm, op het strand of bijvoorbeeld in natuurparken. Het is afval dat door mensen bewust of onbewust is weggegooid of achtergelaten op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn of door indirect toedoen of nalatigheid van mensen op die plaatsen is terechtgekomen.

Zwerfafval bestaat voornamelijk uit verpakkingsmateriaal van consumpties: blikjes, flesjes, wikkels en bijvoorbeeld patatbakjes. Ook sigarettenpeuken, kauwgomresten (“spum”) en papier slingeren vaak op straat, in parken of langs de weg rond.

In de afgelopen jaren is de hoeveelheid zwerfafval enorm toegenomen. Door veranderde eet- en drinkgewoontes zijn meer levensmiddelen in kleinere verpakkingen verkrijgbaar, die ook gemakkelijk onderweg zijn te gebruiken. Niet iedereen gooit de verpakkingen na gebruik in de vuilnisbak. In 2001 is in het onderzoek ‘Inzamel- en beloningssystemen ter vermindering van zwerfafval’ berekend dat jaarlijks 50 miljoen blikjes en flesjes in het zwerfafval terechtkomen.

Hieronder een tijdlijn, waar je op kunt zien hoelang het duurt voor afval vanzelf verdwijnt, denk daar eens aan als je weer eens een sigarettenpeukje weg gooit:

werkstuk-tijdlijn2

Written by Harm Giezen