Weetjes
Leuke weetjes? Er zijn er heel veel. Binnen onze wijk gebeurt er van alles. Wat zijn nou opmerkelijke, grappige en mooie dingen. Niet alles haalt het nieuws, maar soms is het best leuk om ook van de minder belangrijke zaken iets te weten. Hier vind je een aantal van die weetjes.
Heb jij zelf ook weetjes voor en over de wijk? Deel ze dan met ons via info@doornenkamp.nl met als onderwerp weetjes.
Stichting Dierenvoedselbank
Heb jij hem al zien rijden door de wijk? De nieuwe bedrijfsauto van Stichting Dierenvoedselbank Vallei & Veluwe! Michel & Katusha Louvet wonen aan het Schutterspad in Heelsum en zijn twee van de drie oprichters van deze stichting. De stichting zet zich in voor huisdieren waarvan de baasjes het financieel (even) zwaar hebben. Het doel van de stichting is om, geheel belangeloos, mensen die in de financiële moeilijkheden zijn geraakt (tijdelijk) te ondersteunen zodat zij hun huisdier kunnen behouden. De stichting probeert haar doel onder andere te bereiken door het geven van ondersteuning in de vorm van voedsel en het op andere wijze ondersteunen van huisdieren van cliënten in de vorm van advies, speeltjes, manden en/of kooien, bodembedekking, verzorgingsartikelen en alle overige huisdieraangelegenheden.


Imker in de wijk.
Wist je dat er in onze wijk een echte imker woont? Wij spraken hem over zijn hobby! Hij vertelt graag vol passie over hoe het leven van een bij eruitziet.
De zomerbij: in het voorjaar gaan ze eropuit, maar blijven ze dichter bij huis. Zomer-bijen moeten erg hard werken. Poetsen, verzorgen,bouwen en verdedigen. Hierdoor leven ze maar ongeveer 6 weken. De laatste 2 weken van hun leven moeten ze nog naar buiten om nectar en stuifmeel te halen.
In de zomer vliegen ze heel Renkum en Heelsum rond, op zoek naar bloeiende
bloemen waar nectar en stuifmeel in zit. Stuifmeel en nectar halen ze eerst uit de voorjaarsbloemen en daarna uit de fruitbomen. In de zomer doen ze zich
tegoed aan de bloeiende planten en de vruchten van de lindebomen.
De winterbij: vanaf eind juni wordt het nest van de zomerbij alweer kleiner en maakt de zomerbij plaats voor de winterbij. Dan begint de winterbij aan het winternest te bouwen. De winterbijen warmen het nest lekker op voor de koningin en leven ongeveer 6 maanden. Wist je dat in januari bij -20 graden het in het nest zelfs nog 36 graden kan zijn, om het broed van de koningin te verwarmen? Zij doen zich tegoed aan onder meer heidebloemen en de
bloemen van de klimop.
De imker: in juli maakt de imker de zomerhoning. Hij oogst de honing uit de raten, maar hij is wel aardig voor de bijen. Ze krijgen er net zo veel suikerwater voor terug.
In de loop van de zomer zijn de honingpotten voor alle wijkbewoners verkrijgbaar* aan het Schutterspad 31.
€4,- voor een klein potje.
€ 6,- voor een grote pot
*zolang de voorraad strekt.
Wist je dat honing uit de omgeving ook hooikoortsklachten verzacht?
Wil je meer weten, de imker vertelt je er graag meer over!