Preventie maatregelen voor u op vakantie gaat!!

Hoera de vakanties beginnen, maar dat betekent ook lege huizen en dus kansen voor het inbrekersgilde. Hierbij enige preventie maatregelen voor u op vakantie gaat:

 • inbreker-tipsSluit altijd alle deuren en ramen, vergeet ook niet om het wc-raampje of ramen en deuren van een garage af te sluiten. Ook al gaat u maar heel even naar de buren of boodschappen doen. Want als een insluiper zo maar uw woning binnen kan komen, zonder in te hoeven breken, duurt het slechts enkele minuten voordat hij er met uw spullen vandoor gaat.
 • Draai de sloten altijd in het nachtslot. Een deur die alleen op de knip staat, is met een creditcard of hard stuk plastic toch makkelijk open te maken, de zogenaamde flippermethode. Pas als u de sleutel omdraait, zit de deur echt op slot.
 • Leg de sleutels uit het zicht, maar op een voor u en uw gezin makkelijk te vinden plaats.
 • Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Een inbreker kan anders een raam inslaan en zo de deur openen of binnenkomen via de methode van gaatjesboren. De inbreker boort dan een gat in het kozijn, zodat hij bij de sleutel en de deurklink kan komen aan de andere kant van het kozijn. Wijs met uw medebewoners een vaste plek aan waar u de sleutels uit het zicht neerlegt.
 • Sleutels buiten verstoppen is niet handig. Deurmat en bloempot zijn geen geheime plaatsen.
 • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos). Wanneer u de sleutelbos verliest of als deze gestolen wordt, maakt u het iemand wel heel gemakkelijk om ongewenst bij u op bezoek te komen.
 • Zorg dat bereikbare deuren en ramen niet achter bomen, schuttingen, schuurtjes of andere obstakels verscholen zijn. Op deze manier is er geen sociale controle mogelijk.
 • Gebruik de aanwezige buitenverlichting. Bijvoorbeeld een lamp met schemerschakelaar die automatisch aangaat zodra het donker wordt.
 • Zorg dat opklimmen onmogelijk is; zet ladders en vuilcontainers weg. Breng geen latwerken, pergola’s en dergelijke aan waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Inbrekers proberen vaak via de hoger gelegen verdieping binnen te komen.
 • Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis heeft.
 • Plaats waardevolle spullen uit het zicht van voorbijgangers. Kleine, waardevolle zaken (goud, zilver, juwelen, waardepapieren) kunt u opbergen in een inbraakwerende kast of vloerkluis. Deze plaatst u op of in de vloer, maar altijd stevig verankerd. De ene kluis is sterker dan de andere. Vraag uw verzekeraar voor u een kluis aanschaft aan welke ‘indicatie waardeberging’ uw kluis moet voldoen. Hoe hoger de waarde van de op te bergen spullen, hoe hoger de ‘indicatie waardeberging’ die de verzekering voorschrijft.
 • Graveer uw postcode en huisnummer op waardevolle eigendommen en maak er dan een foto van naast een liniaal zodat de grootte eenvoudig te bepalen is. Registreer uw eigendommen met hetkostbaarhedenregistratieformulier. Dit kan van belang zijn bij politieonderzoek. Kijk uw verzekeringspolis eens goed na of u verzekerd bent tegen diefstal door braak. Denk eraan dat nieuwe aankopen en verbouwingen van invloed kunnen zijn op uw verzekering, en dus ook op de beveiliging van uw woning.
 • Social_Medial_diversenNodig inbrekers niet uit! Plak nooit een briefje op de deur met ‘ben even weg’ en gebruik uw antwoordapparaat/voicemail of uw sociale webpagina’s niet om uw vrienden en kennissen te laten weten dat u op vakantie bent. Sommige professionele inbrekers gebruiken de telefoon of het internet om uit te vinden of u thuis bent.
 • Sommige inbrekers bekijken rouwadvertenties om er zo op slinkse wijze achter te komen of bewoners afwezig zijn. Zorg dat een vertrouwd iemand op uw woning past op het moment van de afscheidsdienst.
 • Laat als u ‘s avonds niet thuis bent binnen licht branden. U kunt dat regelen met tijdklokken. Denk ook aan de bovenverdieping!
 • Kortom, zorg ervoor dat uw huis een bewoonde indruk maakt ook als u afwezig bent.

Sociale maatregelen

 • Door inbrekerook buitenshuis een beetje op te letten, vergroot u uw eigen veiligheid. Ook goede contacten met buren en andere buurtbewoners zijn van belang. Maak afspraken met uw buren om over en weer een oogje in het zeil te houden. Laat hen weten wanneer u weg bent en ‘bewaak’ elkaars woning bijvoorbeeld met behulp van een babyfoon. Misschien kunt u elkaar helpen door in vakanties de planten water te geven en de brievenbus te legen.
 • Meld problemen die de veiligheid schaden (zoals kapotte straatverlichting of hoog opgroeiend groen dat het zicht belemmert) aan de verantwoordelijke instanties.
 • Spreek elkaar aan op onveilig gedrag en bel bij onraad of verdachte situaties direct de politie op nummer 112.

 

Meer informatie kun u vinden op: http://www.politiekeurmerk.nl/bewoners/preventietips/organisatorische-maatregelen

We horen graag jouw mening!

Moet de ALV digitaal blijven?