Stille tocht White Ribbon Mile herinnert aan Operatie Berlin

Oosterbeek – Op maandag 25 september 2023 wordt vanaf 21.00 uur een stille tocht gehouden voor de mannen en jongens die gevallen zijn bij de terugtrekking van de Engelse en Poolse militairen na de Slag om Arnhem.

De tocht wordt gehouden op initiatief van Rini van Schooten een voormalig inwoner van Waalre. Hij kwam met het idee nadat hij de White Ribbon Mile had gelopen.

Bloemen en lichtjes

De tocht loopt vanaf de Oude Kerk in Oosterbeek naar het monument aan de Rijn. Bij het monument aan de Rijn wordt een minuut stilte in acht genomen. Deelnemers aan de tocht worden verzocht om tijdens de tocht een lampje te ontsteken waardoor er symbolisch een wit lint van licht ontstaat.

Ook wordt verzocht om een bloem uit eigen tuin mee te nemen en deze bij het monument neer te leggen. Hiermee wordt de gedachte van pater Dijker gevolgd die deze actie voor de eerste bloemlegging op het Airborne Kerkhof in Oosterbeek bedacht.

Deze stille tocht herdenkt de start van de terugtrekking in 1944, operatie Berlin en vormt ook de afsluiting van de officiële airborne herdenkingen in de gemeente Renkum met het spelen van de Last Post en 1 minuut stilte.

Operatie Berlin

In de nacht van 25 op 26 september 1944 trokken de geallieerden zich terug uit Oosterbeek over de Rijn. Tijdens deze terugtrekking hebben nog velen het leven gelaten. Dit gebeurde doordat zij getroffen werden door Duitse beschietingen of omdat zij verdronken tijdens hun poging de oversteek zwemmend te maken. Velen konden niet zwemmen en verdronken. Hun lichamen werden vaak later kilometers verder in de Rijn gevonden. Zij die de Rijn niet overstaken werden krijgsgevangen gemaakt.

♦♦♦

Wil je niets missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Of blijf op de hoogte via Facebook of Instagram
Lokaal (pers)bericht of evenement insturen? Dat kan via ‘Deel je nieuws’

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: d.verschuren@nieuws.nl.

De redactie is te bereiken via renkum@nieuws.nl.

Het bericht Stille tocht White Ribbon Mile herinnert aan Operatie Berlin verscheen eerst op Renkum.

We horen graag jouw mening!

Moet de ALV digitaal blijven?