Weeronline: maart 2023 was uitzonderlijk nat en vrij somber

Maart was dit jaar uitzonderlijk nat en vrij somber, vat Weeronline de maand samen. Er viel bijna twee keer zoveel regen als normaal en de zon scheen gemiddeld 30 uur minder in vergelijking met andere jaren. Bovendien is het contrast met maart 2022 “zeer groot”.

Met nog een kleine week te gaan, lijkt de gemiddelde neerslaghoeveelheid over het hele land op iets meer dan 100 millimeter te komen. Normaal gesproken valt er in maart zo’n 56 millimeter. De kans bestaat dat maart 2023 in het rijtje met natste maanden ooit komt sinds de metingen in 1906 begonnen. Het record is in handen van 1981, toen er in de derde maand van het jaar gemiddeld 128 millimeter neerslag viel. In 2019 viel 101 millimeter, mogelijk neemt de huidige maand de vijfde plaats in het klassement van dat jaar nog over als de gemiddelde neerslag boven de 100 millimeter uitkomt.

Weinig zon

Behalve dat deze maartmaand uitzonderlijk nat was, liet de zon zich ook maar weinig zien. Gemiddeld schijnt de zon in de eerste maand van de lente 145 uur, maar dit jaar komt het totale aantal zonuren waarschijnlijk uit op zo’n 115. Daarmee is het de somberste maand maart sinds 2005, toen de zon 118 uur scheen. Toch is het niet de somberste maartmaand ooit. In 1909 en 1981 scheen de zon slechts 54 tot 56 uur. Dit staat in schril contrast met de hoeveelheid zonneschijn in Nederland vorig jaar in deze maand. In maart 2022 werd een recordaantal van 245 zonuren genoteerd.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Wil je niets missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Of blijf op de hoogte via Facebook, Twitter of Instagram
Lokaal (pers)bericht of evenement insturen? Dat kan via ‘Deel je nieuws’

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: d.verschuren@nieuws.nl.

De redactie is te bereiken via renkum@nieuws.nl.

Het bericht Weeronline: maart 2023 was uitzonderlijk nat en vrij somber verscheen eerst op Renkum.

Generated by Feedzy

We horen graag jouw mening!

Moet de ALV digitaal blijven?